Hameln Duitsland

.Home / Dorpen en steden / Hameln

Hameln

De Duitse stad Hameln is in Nederland voornamelijk bekend onder de naam Hamelen. Hier komt het sprookje vandaan van de rattenvanger van Hamelen. Deze plaats ligt in de Duitse deelstaat Nedersaksen en is zeker de moeite waard om te bezoeken als je op vakantie wilt naar een plaats met veel cultuur, geschiedenis en activiteiten. De stad is rijk aan historische gebouwen en er valt dan ook veel te beleven. Zeker de moeite waard is ook een bezoek aan de omliggende natuurgebieden. Daar kun je tijdens een wandeling of een fietstocht volledig ontspannen en genieten van de mooie bossen die je er vindt.

Geschiedenis

De geschiedenis van de plaats Hameln gaat terug naar de 9e eeuw. In die tijd werd er een benedictijnenklooster opgericht op de plek waar nu de stad te vinden is. In het jaar 1200 kreeg Hameln stadsrechten en tussen de jaren 1462 en 1572 was de stad een onderdeel van het samenwerkingsverband tussen verschillende steden die de Hanzesteden werden genoemd. De stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog onder vuur genomen tijdens bombardementen, maar is voor het grootste deel overeind gebleven.

Bezienswaardigheden

De plaats is rijk aan oude gebouwen die voornamelijk gebouwd zijn in de typische Duitse vakwerkstijl. Omdat de plaats aan de rivier de Wezer ligt kun je hier ook mooi langs het water wandelen. Het is ook mogelijk om met een boottocht de rivier af te varen en zo de stad vanaf een ander oogpunt te bekijken. Wil je meer te weten komen over het sprookje van de rattenvanger van Hamelen en de geschiedenis rondom dit verhaal, breng dan een bezoek aan het stadsmuseum. Dit stadmuseum, het Rattenfänger Museum, verteld ook veel over de geschiedenis van de plaats zelf.

Activiteiten

Als je van een beetje activiteit tijdens de vakantie houdt, dan kun je de stad verkennen met de fiets. Er zijn verschillende plekken waar fietsen gehuurd kunnen worden voor een fietstocht. In de omgeving van Hameln is ook veel natuur te vinden. Daar zijn verschillende wandelroutes die je door de prachtige bossen en langs andere mooie natuur leiden. Natuurlijk kun je ook in de bossen met de fiets op pad over speciale routes voor mountainbikes.