Bezienswaardig in het Teutoburgerwoud

.Home / Natuur en landschappen / Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in het Teutoburgerwoud

Het Teutoburgerwoud is rijk aan bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn tijdens een vakantie in deze regio. Er liggen talloze kleine en grote plaatsen met elk een eigen verhaal en geschiedenis. In de regio is natuurlijk veel natuur te vinden en kun je er goed op uit als je van wandelen houdt. In het Teutoburgerwoud vind je ook kloosters, kastelen, burchten en kun je op verschillende plaatsen terecht voor een dagje winkelen. Er valt dus genoeg te beleven in deze prachtige Duitse regio, niet ver van de grens met Nederland.Kaiser-Wilhelm-Denkmal

Het Keizer Wilhelm-monument markeert de "Poort naar Westfalen". Het uitzicht vanaf het nieuwe ringterras op het keizerlijke monument met uitzicht op de Weser en de Jakobsberg tegenover de televisietoren is fantastisch.

Kaiserstr. 32457 Porta WestfalicaExternsteine

Een formatie van zandstenen in het Teutoburgerwoud in Duitsland, nabij Detmold, de Externsteine. De lange rotspunten, die abrupt uit het heuvelachtige landschap oprijzen. De stenen zijn van zandsteen en zijn ontstaan in het Krijt, ongeveer 120 miljoen jaar geleden. Ze gelden als een bezienswaardigheid in het Teutoburgerwoud. Er zijn sporen van menselijk gebruik uit de middeleeuwen, en mogelijk uit de prehistorie op teruggevonden.

Externsteiner Str. 35 32805 Horn-Bad MeinbergHermannsdenkmal

Het Hermannsdenkmal is een monument bij Detmold. Het werd gebouwd in 1838-1875 naar een ontwerp van Ernst von Bandel en op 16 augustus 1875 ingewijd. Dit kolossale beeld (totaalhoogte van ruim 53 meter) verwijst naar de Slag bij het Teutoburgerwoud en het verhaal van Hermann (Arminius), die gezien kan worden als een der eerste grondleggers van een verenigd Germaans rijk.

Grotenburg 32760 Detmold

Historie

De regio is rijk aan geschiedenis en heeft veel verschillende plaatsen die daar meer over kunnen vertellen. In de steden en dorpen in het Teutoburgerwoud vind je onder andere veel bouwwerken die gebouwd zijn in typische Duitse vakwerkstijl. Bekende steden in deze streek zijn plaatsen als Hamelen en Bielefeld. In de meeste plaatsen is het dan ook mogelijk om een rondleiding door de stad te krijgen en zo meer te weten te komen over de geschiedenis van het plaatsje. Ook zijn er veel musea te bezoeken waar je meer kunt leren over de historie van de plaatsen en het Teutoburgerwoud.

Kastelen en kerken

Onder de oude gebouwen in het Teutoburgerwoud bevinden zich ook veel kastelen, burchten, kerken en kloosters. Zo vind je in de plaats Paderborn bijvoorbeeld Slot Neuhaus met een prachtige baroktuin en kun je in verschillende andere plaatsen een bezoek brengen aan één van de veel kastelen en burchten. In het plaatsje Höxter is het UNESCO-werelderfgoed te vinden van de Abdij van Corvey. Dit indrukwekkende klooster is rijk aan historie en oude gebouwen.

Musea en baden

Op het gebied van musea is er ook genoeg te beleven in het Teutoburgerwoud. In elke plaats is wel een museum te vinden die een eigen geschiedenis verteld. Zo zijn er streekmusea die vertellen over de gebruiken in de bepaalde regio’s en kun je een bezoekje brengen aan de Kunsthalle in Bielefeld. Vele plaatsen in de regio hebben de toevoeging Bad gekregen in de loop der tijd. Deze plaatsen zijn vaak gevormd in de buurt van natuurlijke bronnen waar zout water naar boven komt. In die plaatsen kun je dan ook vaak terecht bij een kuuroord voor een helend bad.